Slutspel (end game) på travian fungerar så som beskrivs nedan.

Det börjar när admin över spelet beslutar att ronden hållit på tillräckligt länge (ofta runt när den första spelaren har 90 byar) då stängs servern för nya spelare. Samtidigt så kommer ett NPC folk in i spelet, ”Natarerna”. De har massiva arméer som man måste arbeta tillsammans för att nedgöra.

 

Skattkammare och artefakter

Om man förstör natarernas skattkammare och sedan skickar ett lyckat normalanfall från sin egen by (obs, byn ska ha en skattkammare med nivå 10) så kommer man få den artefakt som fanns i natarernas skattkammare. Den förvaras i din skattkammare och om någon attackerar dig och förstör den, får han artefakten. Skattkammaren kan byggas vid huvudbyggnad nivå 10 i en by som inte är huvudstad, vid nivå 10 så finns det plats för en artefakt. Under slutspelet kan alla se vem som har vilken artefakt, man klickar på en ny länk som kommer komma upp i skattkammaren, här kan man även se vilken stad som har ett världsunder och vilken nivå det är på.
Det finns fem ”typer” av artefakter (kan varriera beroende på server). Artefakterna är följande typer: byggnadernas hållbarhet femdubblas, handelsmännen kan bära dubbelt så mycket, trupperna dubbelt så snabba, spionerna är 5 gånger så bra eller truppernas veteåtgång halveras.
Utöver dessa fem så finns det på vissa serverar ochså en artefakt som heter byggnadsplan och denna artefakt behövs för att bygga ett världsunder. Saknas denna byggnadsplan så kan en allians som har en artefakt av varje annan ”typ” bygga ett världsunder, det spelar ingen roll vem i alliansen som bygger värdsundret. När världsundret når nivå 100, så vinner den spelaren ronden. Om man förlorar en artefakt i alliansen så kommer byggnationen av världsundret att stanna av tills man har alla artefakter igen.

På vissa servrar kan ett världsunder bara byggas i utvalda natarbyar och man måste då ta över dessa byar för att kunna bygga upp världsundret där. I dessa byar gäller följande: det finns två nya byggnader som man kan bygga stor silo och stort magasin, trupper stationerade i någon av de fem byarna kommer bara att kosta hälften av deras normala kostnad i vete, de fem byarna kan inte på något sätt göras till huvudstäder, plus-funktionerna ”NPC-handel” och ”slutför produktionen och utforska denna by omedelbart.” kommer inte att vara tillgängliga, för att ta över en av de fem byarna måste man förstöra världsundret och residens/palats (om byn redan är ägd av en annan spelade), världsundret ökar inte populationen eller lojaliteten.

 

Natarer

Natarerna är som sagt ett NPC-folk, där npc står för non playing caracter (icke spelande karaktär). Natarerna kan och kommer också att attackera byn med världsundret i. Styrkan på attackerna kommer att öka i styrka beroende på världsundrets nivå, det kommer att komma en attack på var 5:te nivå, d.v.s. 5, 10, 15, och så vidare. Från nivå 95 och uppåt kommer det komma en attack per nivå. Natarerna kan vid lyckade attacker ochså ta tillbaka sina byar. Om man klickar på världsundret så kan man se när nästa attack på alla de fem byarna kommer att komma. Det kan även tilläggas att alla spelare scoutas av natarerna i början av slutspelet.

Natarerna tillhör inte någon utav spelets tidigare kända stammar utan är ett eget folk med egna enheter. Natarerna kan bygga följande enheter. Infanteri: Pikeman, Thorned Warrior och Guardsman. Spårare: Birds Of Prey (en fågel så den går inte att skydda sig mot genom egna spårare). Kavalleri: Axerider och Natarian Knight. Artilleri: Warelephant och Ballista. Administratör: Natarian Emperor. Nybyggare: Settler.

Kika på deras trupper här: http://help.travian.com/index.php?type=faq&mod=460

Spelet slutar alltså då en spelare har byggt sitt världsunder till nivå 100.

*

Nedan: bild på en by med ett världsunder under byggnation.

världsunder